preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

LIDRANO 2018

I ove su godine naši učenici, Monika Cvetičanin, Dominick Lutrović, Paolo Smiljanić i Esmir Sulejmaniski iz 4.c razreda te Marlen Damijanić, Nives Jedrejčić i Nicole Mogorović iz 2. c razreda sudjelovali na gradskom, županijskom i državnom natjecanju LIDRANO 2018. s mentoricom dr. sc. Dolores Petrinić.


Strukovna škola Eugena Kumića iz Rovinja i Lidrano 2018. godine

 

Možda bismo ovogodišnje izvješće o Lidranu mogli započeti Tadijinim riječima: ˝Otkada za sebe znam, s riječima prijateljujem...˝, jer i mi smo, i ove nastavne godine, prijateljevali, sanjali i stvarali riječima te sudjelovali na Lidranu. Na gradskoj, županijskoj i državnoj smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, Lidrano 2018. godine, predstavili smo se literarnim i dramskim izrazom (pojedinačnim scenskim nastupom).

Učenice i učenici koji su, i ove godine, iznimno bili uspješni su:

Monika Cvetičanin, Dominick Lutrović, Paolo Smiljanić i Esmir Sulejmaniski iz 4.c razreda te Marlen Damijanić, Nives Jedrejčić i Nicole Mogorović iz 2. c razreda (turističko-hotelijerski komercijalisti).

U prilogu su fotografije svih učenica i učenika s mentoricom dr. sc. Dolores Petrinić. (Jedino nije prisutan Dominick Lutrović jer je bio zauzet pripremama za Gastro 2018.)

Na gradskome Lidranu 2018., koji je i ove godine maestralno organizirala rovinjska Osnovna škola Vladimira Nazora, svojim su se literarnim radovima predstavili:

Marlen Damijanić (2.c), Dominick Lutrović (4.c), Paolo Smiljanić (4.c) i Esmir Sulejmanoski (4.c).

Marlen Damijanić predstavila se svojim literarnim radom realiziranim čakavskim narječjem žminjskoga areala. Njezin tekst nosi naziv: ˝Nono piše Hamletu˝.

Potaknute stilskim značajkama avangarde i avangardnih ˝izama˝ u europskoj književnosti i drugim umjetnostima, na nastavi su Hrvatskoga jezika, 10. studenog 2017. godine, nastale tri pjesme u prozi. Napisali su ih učenici 4. c razreda. Dominick Lutrović svoje je emocije, misli i doživljaje prenio u tekst pod nazivom ˝Vrisak˝, Paolo Smiljanić u svoj literarni rad ˝Stube˝, dok je Esmir Sulejmanoski napisao pjesmu u prozi ˝Molitva˝.

Na županijskom Lidranu, koji se održao u Puli, 16. veljače 2018. godine, i to u organizaciji Osnovne škole Monte Zaro, literarnim izrazom predstavile su se:

Nives Jedrejčić (2.c) svojim literarnim radom ˝Ćakula o Juditi˝ i Nicole Mogorović (2.c) svojim literarnim radom ˝S nonom o Hamletu˝.

Literarni rad Nicole Mogorović predložen je za državni Lidrano 2018., ali je bilo iznimno teško ući u konkurenciju od petnaest najboljih literarnih radova čije su autorice, odnosno autori na državni Lidrano 2018. godine i pozvani.

U prilogu su svi literarni radovi naših učenica i učenika koji su sudjelovali ove godine na Lidranu:

Marlen Damijanić (2.c): ˝Nono piše Hamletu˝ (gradski Lidrano 2018.)

Nives Jedrejčić (2.c): ˝Ćakula o Juditi˝ (županijski Lidrano 2018.)

Nicole Mogorović (2.c): ˝S nonom o Hamletu˝ (prijedlog ua državni Lidrano 2018.)

Dominick Lutrović (4.c): ˝Vrisak˝ (gradski Lidrano 2018.)

Paolo Smiljanić (4.c): ˝Stube˝ (gradski Lidrano 2018.)

Esmir Sulejmanoski (4.c): ˝Molitva˝ (gradski Lidrano 2018.)

Na ovogodišnjem se Lidranu, četvrti put uspješno branivši boje svoje Strukovne škole Eugena Kumičića, scenskim nastupom predstavila i Monika Cvetičanin (4.c). Kazivala je stihove Slavka Mihalića i to glasovitu Mihalićevu ˝Pjesmu mlade djevojke˝.

Nakon tri sjajna županijska Lidrana (2015. godine Monika je kazivala Ujevićev ˝Odlazak˝, 2016. godine kazivala je Ujevićevu pjesmu ˝Zelenu granu s tugom žuta voća˝, a 2017. godine sjajno je izvela pjesmu Ivana Slamniga ˝Barbara˝), ove je godine Monika Cvetičanin predložena za državni Lidrano, a na veliku našu radost na državni Lidrano 2018., koji se imao održati u Primoštenu 21., 22. i 23. ožujka 2018., naša je učenica i pozvana.

Monika Cvetičanin je, sa svojom mentoricom dr. sc. Dolores Petrinić, na državnom Lidranu u Primoštenu, boravila 21., 22. i 23. ožujka 2018. godine. Državni je Lidrano 2018. iznimno uspješno organizirala Tehnička škola iz grada Šibenika.

Naša je Monika Cvetičanin nastupila kao jedna od trideset i pet najuspješnijih recitatora i recitatorica u Republici Hrvatskoj, a njezin je nastup bio vrlo zapažen (jer državni Lidrano nema natjecateljski karakter, već je iznimno važan poticaj svima onima koji žele i nadalje prijateljevati, sanjati i stvarati lijepim hrvatskim riječima i to diljem Lijepe naše).

U prilogu je snimka Monikine probe pred odlazak na državni Lidrano 2018 godine. Proba je održana u utorak, 20. ožujka 2018. godine, i to tijekom nastave Hrvatskoga jezika, u Monikinom 4. c razredu i učionici broj 38. Snimka probe ujedno predstavlja poziv svima onima koji žele upisati rovinjsku Strukovnu školu Eugena Kumičića da to sljedeće, školske godine 2018./2019., i učine...

Pred svoj nastup na državnom Lidranu, i to 22. ožujka 2018., Monika i njezina mentorica su, u kavani primoštenskoga Hotela ˝Zora˝, uživale u poetskoj riječi i tako što je Monika kazivala Mihalićevu ˝Pjesmu mlade djevojke˝ puno opuštenije i sugestivnije nego li na službenom nastupu na pozornici Kongresne dvorane ˝Kravata˝ (točno u 17 h i 28`). U prilogu je i snimka Monikine probe u kavani primoštenskoga hotela ˝Zora˝, kao i fotografije s prekrasnim pogledom na još ljepši Primošten... Službena snimka Monikina nastupa u Kongresnoj dvorani ˝Kravata˝, već spomenutoga primoštenskoga Hotela ˝Zora˝, bit će naknadno objavljena na službenim mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje. Valja napomenuti da je, uz našu Moniku, istu pjesmu na državnome Lidranu 2018., kazivala i Manuela, učenica 3. razreda srednje škole iz Orahovice. Tek toliko da znate, ukoliko ih budete gledali ili pak uspoređivali, kako se isti poetski tekst može kazivati na mnogo kreativnih i uspješnih načina, samo ako se to poželi, odvaži i učini...

Do idućega Lidrana ostaje nam stvarati, sanjati, živjeti i prijateljevati s poetičnom, stvaralačkom, moćnom, mudrom, ponekad teškom, ponekad neshvatljivom, ponekad duhovitom, ali nikad destruktivnom, već uvijek lijepom hrvatskom riječju...

Jer, kako bi kazao i Slavko Mihalić u svojoj ˝Pjesmi mlade djevojke˝, ponekad se doista treba udaljiti od prozaične svakodnevice, od svega onoga što nas čini sretnima, ali i nesretnima, što nas čini sjetnima, tužnima, usamljenima, pa ˝učiniti hrabar korak˝ i ˝potražiti novi smisao˝, odnosno ˝potražiti samu /samog sebe˝... U stvaralačkoj, usmenoj ili pisanoj, ali umom i srcem vođenoj riječi...

 

Srdačno i uz želju da nikada ne odustanete od svojih ciljeva, nadanja i snova,

Vaša profesorica Dolores Petrinić

VIDEO - Monika Cvetičanin - Pjesma mlade djevojke - LiDraNo '18

VIDEO - Monika Cvetičanin - "Pjesma mlade djevojke" - Slavko Mihalić

VIDEO2 - Monika Cvetičanin - "Pjesma mlade djevojke" - Slavko Mihalić

 

Marlen Damijanić (2.c): ˝Nono piše Hamletu˝ (gradski Lidrano 2018.)

Nives Jedrejčić (2.c): ˝Ćakula o Juditi˝ (županijski Lidrano 2018.)

Nicole Mogorović (2.c): ˝S nonom o Hamletu˝ (prijedlog ua državni Lidrano 2018.)

Dominick Lutrović (4.c): ˝Vrisak˝ (gradski Lidrano 2018.)

Paolo Smiljanić (4.c): ˝Stube˝ (gradski Lidrano 2018.)

Esmir Sulejmanoski (4.c): ˝Molitva˝ (gradski Lidrano 2018.)

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nataša Despinić   datum: 27. 3. 2018.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Pretraživači
 • Google
 • Yahoo

Zabava
 • Youtube

Informacije za školo...

Korisne informacije

Školska administraci...
 • E-Matica

Projekti i razmjena
 • Erasmus +


Tražilica

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 1. 2011.

Ukupno: 568288
preskoči na navigaciju