preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
MAKLAVUN - PUTEVIMA GRADINA

21. travnja 2017. godine realizirana je četvrta aktivnost projekta Maklavun, putevima gradina koja obuhvaća čišćenje prilazne staze do Maklavuna.

O projektu

 

Ulaganje u ljudske potencijale kontinuirani je proces koji čini temelj razvoja pojedinca i cjelokupnog društva. Pristup kulturi i umjetnosti je u ugostiteljsko-turističkim školama gotovo nepostojeći, sveden je na dva sata Kulturne baštine tek u trećoj godini obrazovanja, a bavljenjem kulturom se osim stjecanja znanja, u samom procesu učenja razvijaju osjećaj pripadnosti, razumijevanja i (samo)poštovanja.

Kulturni je turizam jedan od najčešće spominjanih pojmova u strategiji razvoja turizma. U samoj srži istoga je multidisciplinarnost koja je u samom pozivu podcrtana kao jedan od ciljeva promišljanja o turizmu kao multisektorskom resoru.

Nositelj projekta Maklavun, putevima gradina je SŠ Eugen Kumičić Rovinj s partnerom SŠ Zvane Črnja iz Rovinja, uz stručnu podršku i pomoć arheološkog odjela Muzeja Grada Rovinja i Turističke zajednice Općine Kanfanar.

Okosnica projekta su dvije gradine iz brončanoga doba, Mušeg i Maklavun, koje se nalaze na području bivše Općine Rovinj. Prije samog izlaska na teren učenicima koji sudjeluju u projektu će predavanje o gradinama odnosno tumulima (grobnicama brončanog doba) održati arheolog Damir Matošević iz Zavičajnog muzeja Rovinj.

Kroz ista će učenici dobiti znanja o općim karakteristikama prapovijesnog razdoblja, načinu života ljudi u to doba te će se upoznati s arheologom odnosno arheologijom kao znanstvenom disciplinom koja postaje resurs za stvaranje kulturnog odnosno turističkog proizvoda.

U projekt je uključeno 20 učenika ( 10 iz svake škole). Osim voditelja projekta, Tanje Ranić Rovis i Pamele Budicin u projektu sudjeluju i nastavnici: Marija Orbanić, prof. biologije, Mira Butigan Tomić, prof. povijesti, Kristina Stojšić, prof. engleskog jezika, Mirjana Đikić, prof. njemačkog, Gordana Štrbac, prof. talijanskog jezika,Jelena Svilar, prof.informatike i pedagogije, Manuela Pavić, prof. informatike i matematike, Vinka Gregov, prof. geografije i engleskog jezika i Boban Memedović, dipl. ing. Elektrotehnike.

MAKLAVUN - PUTEVIMA GRADINA (VIDEO)

MAKLAVUN - PUTEVIMA GRADINA (PDF prezentacija)

Projekt Mobilnosti ERASMUS +

                                     

Let's work and learn in Italy - projekt LETWOLI - mobilnost učenika

LETWOLI naziv je projekta koji je našoj Školi odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU, i koji sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+ u okviru aktivnosti Mobilnost učenika i nastavnika. Naša Škola uspješno se aplicirala na poziv objavljen u sklopu programa ERASMUS+ 2016., a koordinatorica projekta profesorica Sandra Kranjčić bila je zadužena za organizaciju i provedbu projekta.

    

                 

 

U ovoj školskoj godini proveli smo dvije grupe mobilnosti učenika u trajanju od 15 dana u Padovi. Prva mobilnost bila je od 19. studenog 2016. do 03. prosinca 2016. u kojoj su sudjelovali učenici 3.b razreda Mateo Blažević (automehatroničar), Umberto Brajković (automehatroničar), Toni Herak (automehatroničar), Luka Radin (automehatroničar), Patrik Sardoč (vodoinstalater) i Mihael Muzika (automehatroničar) u pratnji razrednice profesorice Dubravke Crismanich. Druga mobilnost bila je u drugom polugodištu od 25. ožujka 2017. do 08. travnja 2017. na kojoj su sudjelovali učenici 4.c razreda Michaella Murić i Veronika Žarić te učenici 3.c razreda Anita Djak, Monika Cvetičanin i Damir Kovačević za zanimanje turističko – hotelijerski komercijalist, učenici 3.d razreda kuhari Leon Kresina Karačić i Matteo Sirotić i učenici 2.b razreda Andrea Funcich i Ivan Josip Milotić za zanimanje automehatroničar te Gabriel Šaina za zanimanje vodoinstalater u pratnji nastavnice engleskog jezika Kristine Stojšić.

Za organizaciju, smještaja i stručnu praksu učenika u Padovi pobrinula se škola u suradnji s partnerom TECNA scrl. TECNA je obrazovna ustanova koju je osnovala Nacionalna konfederacija obrtnika u Padovi (CNA) i koja provodi i organizira edukativne aktivnosti u području strukovnog i višeg obrazovanja, stručna usavršavanja za poduzetnike, menadžere, zaposlenike, mlade ljude i nezaposlene i osigurava stalnu vezu s obrtnicima i malim poduzetnicima na području Provincije Padove.

                

        

Osim obavljanja stručne prakse u automehaničarskim radionicama poput Mercedes Benza, Alfa Romeo, Peugeota, obrtničkim radionicama za elektro i vodoinstalacije te hotelima, učenici su imali organizirano slobodno vrijeme kada su posjetili glavne znamenitosti Padove, Tehnički institut Marconi, hotel Albano Ritz, Montegrotto Terme i Veneziu s njezinim znamenitostima.

       

  

Aktivnosti tijekom i nakon mobilnosti učenika pridonijele su internacionalizaciji naše škole, učenika i nastavnika. Učenici su nakon završene mobilnosti i odrađene stručne prakse dobili EU dokumene Europass i certifikat priznanje za odrađenu praksu. Učenicima su održane pripreme iz talijanskog jezika te kulturološke i pedagoške pripreme prije mobilnosti kako bi bili što spremniji za rad u novom okruženju u stranoj zemlji.

Mobilnost je na naše učenike utjecala pozitivno i vratili su se puni novih i stručnih znanja, podigli su svoju razinu stručnih kompetencija i razvili pozitivan stav prema radu i struci.

 

 

Obavijest za roditeljski sastanak - mobilnost 2

Odluka o odabiru učenika u projekt LETWOLI - mobilnost 2

2. Poziv za sudjelovanje na  projektu „LET's WOrk and Learn in Italy“- LETWOLI - Broj ugovora: 2016-1HR01-KA102-021859 

Prijavni obrazac i motivacijsko pismo 

Obrazac CV

Ljestvica za samoprocjenu digitalnih kompetencija

Ljestivca za samoprocjenu stranog jezika 

 

LETWOLI - LETʹs WOrk and Learn in Italy – projekt Erasmus+ KA1

Ugovor broj: 2016-1HR01-KA102-021859

U tekstu slijedi izvješće na temelju razgovora sa profesoricom Dubravkom Crismanich i učenicima koji su na mobilnosti u Padovi. 

U subotu, 19. studenog 2016. godine učenici 3.b razreda Mateo Blažević, Umberto Brajković, Toni Herak, Luka Radin, Patrik Sardoč i Mihael Muzika u pratnji razrednice profesorice Dubravke Crismanich krenuli su autobusom u Padovu. Odlaskom u Padovu, započeli su prvu mobilnost od dvije predviđene u projektu LETWOLI naše Škole koji je odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU.  

Po dolasku u Padovu učenike i profesoricu dočekala je gđa. Bunčić predstavnica partnera TECNA u projektu, koja ih je otpratila do hostela Casa Valentini Terrani gdje će biti smješteni naredna dva tjedna za vrijeme svoje stručne prakse. Slijedio je ručak u restoranu u centru grada, te šetnja po Piazza delle Erbe i Piazza della Frutta i povratak u hostel na odmor i večeru. 

U nedjelju nakon doručka, krenuli su na kulturno edukativno upoznavanje grada sa predstavnicom partenera TECNA. Razgled su započeli odlaskom na nedjeljnu misu u baziliku svetog Antuna Padovanskog gdje su vidjeli njegove relikvije. Učenici su bili impresionirani crkvenim zborom koji broji više od 50-tak članova i njihovim izvedbama. Svoj su posjet ovjekovječili fotografijama i krenuli prema najvećem trgu Prato della Valle na kojem je 78 statua povijesno poznatih ličnosti Padove a gdje se ujedno održavao i sajam antikviteta. Na Piazza dei Signori kratko su odmorili. U popodnevnim satima u hostelu je slijedio dogovor za odlazak na radna mjesta gdje će obavljati stručnu praksu, stjecati praktično iskustvo, podizati razinu stručnih kompetencija, razvijati pozitivan stav prema radu i struci.

      

U ponedjeljak u jutarnjim satima nakon doručka razrednica i predstavnica partnera TECNA svakog su učenika pojedinačno otpratile na njegovo radno mjesto. Raspored učenika: Mateo Blažević u Officina Bortolami privatna radionica za Alfa-Romeo automobile, Luka Radin u Ghiraldo & Autoin servis i prodajni centar za Peugeot automobile, Mihael Muzika u Automat servis elektroinstalaterski obrt, Toni Herak u Trivellato Veicoli Industriali srl radionica za industrijska Mercedes vozila, Umberto Brajković u Trivellato spa concessionaria servis za Mercedes Benz i Smart osobne automobile i Patrik Sardoč u vodoinstalaterskom obrtu Termoidraulica di Dona'Daniele.

Učenici se svakodnevno u hostel vraćaju ˝con buonumore˝ dobrog raspoloženja, s veselim komentarima i dojmovima te stečenim iskustvima nakon radnog dana.

        

 

Tekst pripremila koordinatorica projekta: Sandra Kranjčić, dipl.oec.

Projekt Let's work and Learn in Italy 

1. obavijest o projektu Let's work and learn in Italy - Erasmus+ KA1

Prijavni obrazac i motivacijsko pismo 

Obrazac za CV

Ljestvica za samoprocjenu digitalnih kompetencija

Ljestvica za samoprocjenu stranog jezika 

Poziv za sudjelovanje na  projektu „LET's WOrk and Learn in Italy“- LETWOLI - Broj ugovora: 2016-1HR01-KA102-021859 

Odabir učenika u LETWOLI - projektu  

Obavijest za roditeljski sastanak - ponedjeljak, 14.XI.2016. 

 

Ostali projekti
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Pretraživači
 • Google
 • Yahoo

Zabava
 • Youtube

Informacije za školo...

Korisne informacije

Školska administraci...
 • E-Matica

Projekti i razmjena
 • Erasmus +


TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 10. 1. 2011.

Ukupno: 604071
preskoči na navigaciju